JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Dom i mål om en serie bränder mot socialtjänsten i Botkyrka kommun m.m.

[2016-03-21] Södertörns tingsrätt

Södertörns tingsrätt har idag meddelat dom i ett mål där elva personer åtalats för inblandning i en serie anlagda bränder, fem vid lokaler som tillhör socialtjänsten i Botkyrka kommun och en vid en socialsekreterares bostad på Värmdö.

En tjugoårig man döms till ett och ett halvt års fängelse för inblandning i tre av bränderna, bl.a. den på Värmdö. En tjugofemårig kvinna döms till skyddstillsyn för inblandning i två av bränderna. En fyrtiofemårig man döms till ett och ett halvt års fängelse för anstiftan av den yngre mannens brott på Värmdö. I övrigt frias de. Övriga åtta åtalade frias helt från inblandning i bränderna.

 

Tingsrätten bedömer att bränderna utgjort led i en planerad och systematisk aktion mot den verksamhet socialtjänsten i Botkyrka bedriver. Brotten på Värmdö har dessutom bedömts innebära ett allvarligt angrepp på socialsekreterarens trygghet till person. Dessa omständigheter har bedömts försvårande vid påföljdsbestämningen för de personer som döms för delaktighet i brotten. För den fyrtiofemårige mannen har tingsrätten bedömt det ytterligare försvårande att han varit drivande i planeringen och förmått den väsentligt yngre mannen att begå brotten på Värmdö.

Senast ändrad: 2016-03-21

För mer information kontakta:

Kajsa Hällje
Rådman
08-561 662 54
kajsa.hallje@dom.se

Niklas Forslund
Tingsnotarie
08-561 661 26
niklas.forslund@dom.se

Sean Skoglund
Domstolshandläggare
08-561 660 42
sean.skoglund@dom.se

Maria Wiklund
Domstolshandläggare
08-561 660 25
maria.wiklund@dom.se

Målnummer:

B 11470-15