JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Fängelse för omfattande bedrägerier med hjälp av kapade identiteter

[2016-01-20] Södertörns tingsrätt

Södertörns tingsrätt har idag dömt en man till fem års fängelse för 137 grova bedrägeribrott. Han ska även betala skadestånd med 8 miljoner kronor. En annan tilltalad döms till fängelse två år och sex månader samt att betala skadestånd med 2,7 miljoner kronor.

Åtalet omfattar cirka 200 fullbordade bedrägeribrott och ett stort antal försöksbrott som har begåtts i 146 kapade identiteters namn. Tretton personer är tilltalade i målet. Ytterligare två personer döms för bedrägeribrott i mindre omfattning. Nio tilltalade frias från ansvar för bedrägeribrott.

- För nio av de tilltalade har rätten bedömt att det saknas tillräcklig bevisning och de har därför friats från ansvar, säger rättens ordförande Åsa Bokström.

Kapade identiteter har använts för att ansöka om lån och krediter till sammantaget mycket stora belopp. I flera fall har det varit fråga om professionella hockey- och fotbollsspelare som lämnat landet och vars identiteter har kapats. Uppgifter om identiteter har också hämtas från Skatteverkets kungörelser i Post- och Inrikes Tidningar. Även spanska identiteter har använts i fall då dessa anmält ett pass eller ID-handling som stulet eller förkommet. Gärningsmännen har därefter ansökt om lån och krediter i identiteternas namn. I utredningen har 370 bank- och kreditkort samt 120 falska ID-handlingar tagits i beslag. 

Tingsrätten dömer en av de tilltalade till fem års fängelse för 137 grova fullbordade bedrägeribrott. Han döms också för försök till grovt bedrägeri och förberedelse till grovt bedrägeri. Han ska betala skadestånd med ca 8 miljoner kronor till olika bank- och kreditinstitut.

En annan tilltalad döms till fängelse två år och sex månader för ett fyrtiotal fullbordade grova bedrägeribrott. Även han döms för försök till grovt bedrägeri och förberedelse till grovt bedrägeri. Ytterligare två personer döms för bedrägeribrott i mindre omfattning. Nio tilltalade frias från ansvar för bedrägeribrott.

Senast ändrad: 2016-01-20

För mer information kontakta:

Åsa Bokström
Rådman
0706-61 70 75 (tillgänglig efter kl 13 den 20 januari)

Målnummer:

B 2418-14