JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Säkerhetschef hos Försäkringskassan döms för brott mot efterforskningsförbudet

[2015-02-26] Södertörns tingsrätt

Södertörns tingsrätt har i dag dömt en säkerhetschef hos Försäkringskassan för brott mot efterforskningsförbudet till 40 dagsböter à 750 kr, dvs sammanlagt 30 000 kr i böter.

Säkerhetschefen har förnekat att han avsiktligen ska ha efterforskat vem eller vilka som har lämnat uppgifter till tidningen Expressen. Tingsrätten har ansett att det genom åklagarens bevisning är styrkt att säkerhetschefen har gjort sig skyldig till brott mot efterforskningsförbudet.

Säkerhetschefen har haft ett möte med en grupp anställda efter det att tidningen Expressen har publicerat en artikelserie med graverande information om högt uppsatta chefer inom Försäkringskassan. Tre av de anställda som har varit med på mötet har vittnat i tingsrätten. Dessutom har åklagaren spelat upp en ljudupptagning från mötet.

”Eftersom säkerhetschefen riskerar att förlora sitt arbete vid en fällande dom har tingsrätten valt att halvera dagsböterna från 80 stycken till 40 i stället”, förklarar rättens ordförande rådmannen Karin Påle Bartes.

Senast ändrad: 2015-02-26

För mer information kontakta:

Karin Påle Bartes
Rådman
0762-80 84 20

Målnummer:

B 7693-14